Οι διάσημοι λησταί. Περιεργόταται πληροφορίαι, εκθέσεις και αφηγήσεις ληστρικών δραμάτων. Μέρος Α’. Η φρικώδης ιστορία του Δήλεσι.

Οι διάσημοι λησταί. Περιεργόταται πληροφορίαι, εκθέσεις και αφηγήσεις ληστρικών δραμάτων. Μέρος Α’. Η φρικώδης ιστορία του Δήλεσι.
Συγγραφέας: Π., δημοσιογράφος
Χρόνος Έκδοσης: 1893
Φυσική Περιγραφή: 8ο,σ. 288
Τόπος Έκδοσης: Αθήναι
Χρονική Κάλυψη: Βασιλεία Γεωργίου Α'
Γλώσσα: Νέα (1453-)
Τύπος: ΒιογραφίαΕπιστολήΗμερολόγιοΜελέτη
Θέματα: ΛηστείαΞένοι ΠεριηγητέςΣφαγή στο Δήλεσι
Άδεια: Αναφορά ΔημιουργούΜη Εμπορική ΧρήσηΌχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Περιγραφή:

Βιογραφικά στοιχεία διάσημων ληστών και περιγραφή των γεγονότων του Απρίλη 1870 στο Δήλεσι. Εξιστορείται η πορεία των γεγονότων που οδήγησαν στην απαγωγή και εν τέλει στην δολοφονία ομάδας Βρετανών και Ιταλών περιηγητών από την συμμορία των Αρβανιτάκηδων. Στο πρώτο φυλλάδιο (σ. 7-16) παρουσιάζεται λεπτομερώς ο λήσταρχος Τσανάκας, ο οποίος συμμετείχε ενίοτε στην συμμορία των Αρβανιτάκιδων. Στο δεύτερο φυλλάδιο (σ. 17-32), περιλαμβάνεται η συνέχεια της βιογραφίας του λήσταρχου Τσανάκα, ενώ επίσης γίνεται λόγος για τους Χρήστο και Τάκη Αρβανιτάκη (τα αδέρφια Αρβανιτάκηδες), αναφορικά με την εμπλοκή τους στα γεγονότα στο Δήλεσι. Στο τρίτο φυλλάδιο (σ. 33-48), συνεχίζει η αφήγηση του χρονικού της αιχμαλωσίας των ξένων περιηγητών και παρατίθεται η επιστολή των ληστών καθώς και η επιστολή του F. M. Erskine προς τους ληστές. Όσον αφορά στο τέταρτο φυλλάδιο (σ. 49-64), συνεχίζεται η εξιστόρηση των γεγονότων, ενώ περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από το ημερολόγιο του περιηγητή του Lloyd (περιηγητής, αιχμάλωτος των ληστών) και παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα. Στα υπόλοιπα φυλλάδιο, 5 έως 18 (σ. 65-288), περιλαμβάνεται η συνέχεια του χρονικού της αιχμαλωσίας των ευρωπαίων αριστοκρατών ως τη σφαγή τους στο Δήλεσι και την καρατομή των ληστών. Εμπεριέχονται 18 κεφάλαια (Δ – ΙΗ) στα οποία δίνονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Lloyd (που ήταν αιχμάλωτος των ληστών), επιστολές του Helbert (επίσης αιχμάλωτος) καθώς και μία επιστολή των Αρβανιτάκηδων στους συγγενείς του Helbert. Επίσης οι εκθέσεις του Hothman περιγράφουν αναλυτικά τις συνθήκες αιχμαλωσίας και τη σφαγή των τεσσάρων ανδρών. Τα τελευταία κεφάλαια εξιστορούν τις δράσεις της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία και παρατίθενται η έκθεση του Σ. Σούτσου (υπουργός στρατιωτικών) και διάφορα τηλεγραφήματα προς τον πρωθυπουργό και τα Ανάκτορα. Περιγράφονται και άλλοι λήσταρχοι που είχαν δράση εκείνη τη περίοδο και δραστηριοποιούνταν με τους Αρβανιτάκηδες. Τέλος δίνεται κατάλογος με τα ονόματα των συλληφθέντων και των φονευθέντων ληστών από το 1869 ως το 1870. Το έργο συνεχίζεται με ένα δεύτερο μέρος για τους ληστές Τσουλή και Παπακυριτσόπουλο.

Κατάλογος Βιβλιοθήκης ΤΒΕ/ΤΝΕ-ΙΙΕ/ΕΙΕ:
Σύνδεσμος
Ταξιθετικός Αριθμός:
ΚΝΕ ΣΠ/ 6176